Tryffel- och vitlökssky

Zvonko Sokcic är mycket förtjust i sparris och serverar det både till havskräftorna och till duvan.
Duvköttet är mört och gott – duva finns att köpa i hallar och i stora livsmedelsbutiker med delikatessavdelning. Beställ i god tid hos din handlare. Duvan går också att byta ut mot vaktel, små portionskycklingar eller kycklingfiléer. De steks på samma sätt som duvan.

Annonsen laddas.

1. Sätt ugnen på 150°. Skölj duvorna inuti och torka med hushållspapper. Bind upp dem med steksnöre så att benen ligger tätt utefter kroppen.
2. Salta och peppra duvorna och bryn dem runt om i smör. Lägg dem med bröstet upp i en ugnslångpanna. Stick in en köttermometer nerifrån och upp mot bröstet så att spetsen hamnar nästan mellan bröst och vinge. Sätt långpannan på nedersta falsen i ugnen 30-35 minuter och låt termometern gå upp till 67°.
Låt vila ca 10 minuter före servering.
3. Sky: Fräs lök och morot 2-3 minuter i olivolja så att löken blir glansig och genomskinlig utan att ta färg. Lägg i strimlat citronskal och låt fräsa ytterligare 5 min.
4. Slå på kycklingbuljongen, koka upp under omrörning och låt sedan småkoka utan lock tills 4-5 dl återstår. Sila ner i ren kastrull.
Tillsätt finhackad tryffel och smaka av med socker och peppar.
Blanka av med smör strax före servering.
5. Grönsaker: Ansa grönsakerna och koka dem 1 minut i vatten, salt och smör. Spola dem hastigt i kallt vatten.
6. Ta bort snöret på duvorna. Lägg på varma tallrikar och fördela grönsakerna. Häll på lite tryffelsky och servera resten i såsskål.
Bli inte förvånad om duvköttet är rosarött då ni skär i det.
Köttet är rött och mörkt i sig.

Recept från Allt om Mat