Glassen är gjord av Jämtspiras getmesost. Osten har en mild karamelliserad ton i smaken.

För 8 pers

Ingredienser

Glass

1 vaniljstång, gärna bourbon
4 dl mjölk
3 dl vispgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker
75 g Jämtsiraps getmesost
1 liten svart tryffel (9 g)
1 krm tryffelolja

Tillbehör

1/2 dl Mugolio italiensk tallskottssirap eller lönnsirap

20 min + tid i glassmaskin

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölk och grädde med vaniljstång och -frön i en kastrull. Vispa ägggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över gulorna, häll tillbaka allt i kastrullen och rör om. Sjud blandningen under kraftig vispning tills krämen börjar tjockna, 85 grader.

2. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt mesosten. Rör tills osten smält. Häll smeten i en bunke. Låt kallna.

3. Hyvla och finhacka tryffeln och blanda med tryffeloljan. Rör ner blandningen i glassmeten. Låt smeten stå i kylen 12 timmar.

4. Ta upp vaniljstången. Frys smeten i glassmaskin. Ställ glassen i frysen 1–2 timmar före servering. Servera en liten kula glass med tallskottssirap.

TIPS! Tallskottssirapen finns att köpa i välsorterade delikatessbutiker.