Tournedos på gravad oxfilé

Gravad oxfilé med nobissås är en omtyckt rätt som i regel serveras som en förrätt med köttet skuret i tunna skivor. Här visar vi hur den också kan
serveras som huvudrätt i snabbt grillade, rejäla tournedosbitar.

Annonsen laddas.

Gravad oxfilé

Gravningen görs med farinsocker, havssalt, svartpeppar, senapsfrön och konjak. Det ger en rund hetta som får svalt sällskap av den fina nobissåsen. När du vill servera gravad oxfilé tänk på att det tar flera dygn. Först gravas filén två dygn och sedan bör den frysas två dygn enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Den gravade filén går givetvis sedan att förvara längre tid i frysen än två dygn.

1. Putsa bort de tunna hinnorna runt köttet med vass kniv. På den här filén är det redan gjort i köttdisken. Blanda socker, salt, svartpeppar och grovt malda eller stötta senapsfrön i en form. Klappa in blandningen
runt om filén.
2. Lägg köttet med kryddblandningen i en plastpåse.
Tillsätt konjak, knyt ihop påsen och låt filén grava i kylskåp 2 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden. Häll bort all vätska när filén är färdiggravad och frys köttet minst 2 dygn.
3. Gör nobissåsen: Lägg ägget i sjudande vatten och låt
det koka exakt 3 minuter. Knäck det i en skål. rör ut det med senapen och vispa ner olja och vinäger droppvis. Det ska bli som en majonnäs. Blanda ner
salt, vitlök och gräslök och ställ såsen svalt.
4. Vill du servera den gravade oxfilén kall som förrätt så går den lätt att skära i tunna, fina skivor när köttet ännu är halvfruset. Vill du grilla det som stora

tournedos bör det vara helt tinat och gärna rumstempererat innan det läggs på grillen. Skär stora bitar, knyt om dem med steksnöre och grilla över het
glöd eller i het grillpanna 1–2 minuter på varje sida.
Oxfilé är ett magert kött och bör inte vara helt genomstekt utan ska fortfarande vara rött i mitten för att vara riktigt gott.
5. Servera grillad, gravad oxfilé med kall nobissås, kokt färsk potatis, några salladsblad och finklippt gräslök.

Recept från Allt om Mat