Tournedos med tortilla på färskpotatis och chorizo

Till denna Fredagsgourmet valde jag lite lyxiga tournedos som skärs ut av mittbiten på oxfilé. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur i minst 30 minuter innan det steks för att få det jämnare stekt.
Stek i stekpanna helst i smör eller i grillpanna.

Tortilla:
Denna goda rätt blir bäst om man har två ungefär lika stora stekpannor så att man kan grädda tortillan på båda sidor.
Om stekpannan tål ugnen kan man istället sätta in den några minuter i 200°.

Örtsmör:
Ett väldigt användbart örtsmör, som faktiskt passar till både nötkött, fläskkött och fisk.

1. Hetta upp smör i en stek- eller grillpanna. Krydda köttet med salt och peppar. Stek på strax över medelvärme ca 2-3 min beroende på köttets tjocklek.
2. Lägg köttet att vila under folie ca 5 min före servering.
3. Servera med örtsmöret.

Tortilla:
1. Skiva den kokta potatisen. Hetta upp olja i en stekpanna och stek potatisen på medelgod värme några minuter så att den får lite färg.
2. Salta och blanda ner lök och stek ytterligare ca 1 min. Lägg några skivor chorizo i botten av den andra stekpannan. Varva med den stekta potatisblandningen och flera chorizo.
3. Ställ stekpannan på medelgod värme. Vispa samman ägg och häll dem över. Stek tills det börjar stelna och om möjligt försök vända
upp den till den andra stekpannan igen så att ovansidan får stekyta också.
4. Skär i tårtbitar och servera tortillan varm som tillbehör till grillat eller stekt kött, fågel eller fisk.

Örtsmör:
1. Blanda lök, vin och vinäger i en kastrull och låt det koka utan lock tills vätskan kokat in. Ställ åt sidan att svalna.
2. Rör samman smör, senap, persilja, dragon och salt. Blanda ner den avsvalnade löken.
3. Rulla ihop en korv av smöret i ett smörpapper och lägg kallt.
Skär bitar av smöret strax före servering. Ett bra sätt att servera är att lägga bitar av örtsmöret i en skål med iskuber så det håller sig kallt.

Recept från