Toskansk kyckling i ugn

Recept på toskansk kyckling. Stycka och laga två hela kycklingar i ugnen så räcker det till många. En klassisk toskansk kryddning med rosmarin, vitlök och citron ger massor av smak och karaktär.

80 min + 40 min i ugn

Toskansk kyckling i ugn – gör så här:

  1. Halvera kycklingarna genom att skära längs med bröstbenet och rakt igenom vid ena sidan av ryggbenet. Använd en kraftig kockkniv.
  2. Känn efter var vingens led är och skär av vid leden närmast bröstet.
  3. Skär av kycklinglåret vid leden. Skär bort löst hängande skinn från delarna. Låt bröstköttet sitta kvar på benet.
  4. Lägg kycklingdelarna i en bunke. Skala och skiva vitlöken. Pressa ut saften ur en citron, skiva de andra två. Blanda saft- och citronskivor med kycklingbitarna. Vänd ner vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar. Låt stå i kylen 1–3 timmar.
  5. Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingbitarna i en långpanna eller i en stor ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 40 min eller till minst 70° innertemperatur.

Recept från