Recept på toskansk brödsallad med hel råg. En variant av italienarnas panzanella – perfekt när man vill ta tillvara bröd som inte är dagsfärskt.

För 4 personer

Ingredienser

Toskansk brödsallad med hel råg

2 dl hel råg
2 krm + 1/2 tsk salt
1 lagerblad
1/2 tsk hel fänkål
1/2 tsk kummin
1 msk + 3 msk olivolja
3 tomater
1 msk + 2 msk kapris
1 kruka basilika
1 msk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
1 citron, rivet skal
1 krm nymald svartpeppar
1/2 surdegsbröd
250 g körsbärstomater
5 sardeller
1 påse blandad sallad (ca 150 g)
1 dl blandade oliver

2 timmar + 1 dygn att dra + 1 timme i kylen

Toskansk brödsallad med hel råg — gör så här:

  1. Lägg rågen i kallt vatten ca 24 timmar. Låt den rinna av och lägg den i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker och tillsätt 2 krm salt, lagerblad, fänkål och kummin. Låt koka under lock ca 1 1/2 timme. Låt rågen rinna av och låt den stå och svälla ca 10 min. Blanda den med 1 msk olja.
  2. Skär tomaterna i bitar och mixa dem tillsammans med 1 msk kapris, hälften av basilikan, 3 msk olja, vinäger, skalad vitlöksklyfta och citronskal. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Sila.
  3. Skär bort kanterna på brödet och skär det i kuber. Halvera tomaterna. Hacka sardellerna. Blanda brödet med dressingen och vänd ner råg, körsbärtomater, sardeller, 2 msk kapris, sallad och oliver.
  4. Låt salladen stå i kylen ca 1 timme, så att den hinner safta till sig ordentligt. Strö över resten av basilikan och servera salladen.