Toskansk brödsallad med hel råg

Recept på toskansk brödsallad med hel råg. En variant av italienarnas panzanella – perfekt när man vill ta tillvara bröd som inte är dagsfärskt.

Annonsen laddas.

2 timmar + 1 dygn att dra + 1 timme i kylen

Toskansk brödsallad med hel råg

 

Gör så här:

1. Lägg rågen i kallt vatten ca 24 timmar. Låt den rinna av och lägg den i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker och tillsätt 2 krm salt, lagerblad, fänkål och kummin. Låt koka under lock ca 1 1/2 timme. Låt rågen rinna av och låt den stå och svälla ca 10 min. Blanda den med 1 msk olja.

2. Skär tomaterna i bitar och mixa dem tillsammans med 1 msk kapris, hälften av basilikan, 3 msk olja, vinäger, skalad vitlöksklyfta och citronskal. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Sila.

3. Skär bort kanterna på brödet och skär det i kuber. Halvera tomaterna. Hacka sardellerna. Blanda brödet med dressingen och vänd ner råg, körsbärtomater, sardeller, 2 msk kapris, sallad och oliver.

4. Låt salladen stå i kylen ca 1 timme, så att den hinner safta till sig ordentligt. Strö över resten av basilikan och servera salladen.

Recept från Allt om Mat