För många är det här kakan med stort K. En klassisk vinnare som har sin givna plats på kalaset. Toscakakan går bra att frysa.

För 1 satser

Ingredienser

125 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk

Glasyr

75 g smör
3 msk strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g mandelspån

Toscakaka

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker poröst. Rör ner äggen ett i taget och sedan mjölet blandat med bakpulvret. Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.
2. Smält smör i en kastrull och rör ner socker, mjöl, mjölk och mandelspån och låt blandningen sjuda ca 1 minut. Fördela glasyren över kakan när den gräddats 25 min. Grädda kakan lite högre upp i ugnen ytterligare 10–15 min tills glasyren får en gyllengul färg. Låt kakan svalna i formen.