Toscaäpplen

Recept på toscaäpplen. En vacker och god dessert som du kan förbereda för att sedan steka strax före serveringen.

Toscaäpplen – gör så här:

  1. Skölj och skär av ett lock från äpplet vid stjälkfästet. Ta ut kärnhuset med ett kuljärn plus lite till så att en liten hålighet bildas.
  2. Toscasmet: Rosta först hasselnötterna i en torr stekpanna tills de får färg. Rör då och då. Passa hela tiden. Lägg nötterna i en handduk och gnid bort skalet. Skålla och skala mandel och rosta på samma sätt.
  3. Hacka nötterna grovt och flisa mandeln.
  4. Smält samman smör, socker, sirap, mjöl och mjölk i en kastrull.
    Tillsätt nötter och strimlat citronskal och låt sjuda 5-10 min. Rör då och då.
  5. Ställ äpplena i en smord ugnssäker form och fördela toscasmeten i och på äpplena.
  6. Sätt ugnen på 225°. Baka äpplena i mitten av ugnen 15-20 min beroende på äppelsort. Prova med sticka att äpplena är mjuka och täck eventuellt med bakpapper om toscan blir för mörk. Ta ut och lägg upp i skålar eller på tallrikar. Servera med råkräm.

Råkräm:

En enkel och god sås att servera till de ljumma toscaäpplena.

  1. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  2. Vispa grädden luftig för sig.
  3. Vänd ner grädden i äggsmeten och smaka av med vaniljsocker.
    Ställ kallt fram till servering.

Recept från