Tortillasoppa – en soppa med lite extra sting i

Minska på chilin för en barnvänligare variant. Friterade tortillas kan ersättas med tortillachips.

Tortillasoppa recept
Ulrika Pousette

Underbar tortillasoppa med mycket tillbehör

Ingredienser 4 personer

1 lök, gul
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 paprika, röd
2 hela chipotle morita chili, torkade (Santa Maria)
2 tsk koriander, mald
2 tsk spiskummin, mald
2 hönsbuljongtärningar, eller grönsaksbuljongtärningar
2 förpackningar tomater, passerade (à 400 g)
6-7 dl vatten
Tillbehör:
4 majs- och vetetortillabröd
3 dl rapsolja, + 1 msk
350 g kycklingkött, tärnat
1 tsk salt
2 avokador
2 dl ost, riven
1 kruka koriander
2 dl gräddfil

Tillagning: 40 min

Tortillasoppa

 

Gör så här:

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör. Kärna ur och skär ­paprikan i bitar. Tillsätt den och urkärnad chili. Krydda med koriander och spiskummin och fräs ca 2 min, tills löken är genomskinlig.

2. Lägg i buljongtärningarna, häll på tomater och vatten. Sjud ca 30 min under lock på låg värme.

3. Ta upp chilin för en mildare ­soppa eller låt den vara kvar för en soppa med hetta. Mixa soppan.

4. Tillbehör: Dela och skär tortillabröden i fina strimlor. Hetta upp 3 dl olja i en kastrull. Fritera tortillastrimlorna tills de fått fin färg, ca 2 min. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Fräs kycklingen i 1 msk olja i en stekpanna, salta. Tärna avokadorna. Servera soppan med alla tillbehör.

Recept från

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler