Till denna Fredagsgourmet valde jag lite lyxiga tournedos som skärs ut av mittbiten på oxfilé. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur minst 30 minuter innan det steks för att få det jämnare stekt. Stek i stekpanna helst i smör eller i grillpanna.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 tournedos (à 125-150 g)
2 krm salt
4 krm svartpeppar
1-2 msk smör

1. Hetta upp smör i en stek- eller grillpanna. Krydda köttet med salt och peppar. Stek på strax över medelvärme ca 2-3 min beroende på köttets tjocklek.
2. Lägg köttet att vila under folie ca 5 min före servering.
3. Servera med örtsmöret.

TORTILLA

Denna goda rätt blir bäst om man har två ungefär lika stora stekpannor så att man kan grädda tortillan på båda sidor. Om stekpannan tål ugnen kan man istället sätta in den några minuter i 200°.

Det här behövs till 4-6 pers:
500 g kokt färskpotatis
4 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 stor finstrimlad schalottenlök
100 g tunt skivad chorizo
6 ägg

Gör så här:
1. Skiva den kokta potatisen. Hetta upp olja i en stekpanna och stek potatisen på medelgod värme några minuter så att den får lite färg.
2. Salta och blanda ner lök och stek ytterligare ca 1 min. Lägg några skivor chorizo i botten av den andra stekpannan. Varva med den stekta potatisblandningen och flera chorizo.
3. Ställ stekpannan på medelgod värme. Vispa samman ägg och häll dem över. Stek tills det börjar stelna och om möjligt försök vända upp den till den andra stekpannan igen så att ovansidan får stekyta också.
4. Skär i tårtbitar och servera tortillan varm som tillbehör till grillat eller stekt kött, fågel eller fisk.

ÖRTSMÖR

Ett väldigt användbart örtsmör, som faktiskt passar till både nötkött, fläskkött och fisk.

Det här behövs till 4 pers:
2 finhackade schalottenlökar
1 dl torrt vitt vin
1 tsk äppelcidervinäger
75 g smör
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad färsk dragon
1 krm salt

Gör så här:
1. Blanda lök, vin och vinäger i en kastrull och låt det koka utan lock tills vätskan kokat in. Ställ åt sidan att svalna.
2. Rör samman smör, senap, persilja, dragon och salt. Blanda ner den avsvalnade löken.
3. Rulla ihop en korv av smöret i ett smörpapper och lägg kallt. Skär bitar av smöret strax före servering. Ett bra sätt att servera är att lägga bitar av örtsmöret i en skål med iskuber så det håller
sig kallt.