Halstrad tonfisk (tonfisktataki) med nudlar i kokosbuljong

Recept på halstrad tonfisk, tonfisktataki, med nudlar i kokos- och misobuljong. Tonfisken kommer till sin rätt med asiatiska tillbehör. Tänk på att köpa pinfärsk fisk och att inte översteka. Den är perfekt när kärnan fortfarande är rå.

För 4 personer

Ingredienser

600 g tonfiskfilé MSC-märkt (albacore eller skip jack)
4 msk sesamfrön svarta eller vita
2 tsk chiliflakes
1 msk sesamolja
1 msk flingsalt
1 msk rapsolja
1 liter vatten
1 burk kokosmjölk (400 ml)
4 msk ljus misopasta
4 + 1 msk ljus soja
6 st färska limeblad
250 g äggnudlar gärna udon
1/2 st gurka
150 g sockerärter
70 g salladsmix t ex Piccante
2 msk limesaft
1 msk olivolja
1 kruka thaibasilika 
1 kruka koriander

35 min

Tonfisktataki (halstrad tonfisk) med asiatiska smaker — gör så här:

  1. Skär fisken i fyra bitar, först på längden och sedan mitt itu till fyra smala bitar.
  2. Blanda sesamfrön och chiliflakes. Gnid in tonfiskbitarna med sesamolja och rulla sedan i sesamblandningen. Krydda med flingsalt.
  3. Bryn bitarna i olja i het panna, 20–30 sekunder på varje sida. Lägg upp på fat.
  4. Vispa ihop vatten, kokosmjölk, 4 msk misopasta, 4 msk soja och limeblad i en kastrull. Småkoka ca 5 min.
  5. Lägg nudlarna i buljongen och koka tills de blir mjuka, ca 5 min.
  6. Skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Finstrimla sockerärterna och lägg en i skål. Blanda sallad, limesaft, 1 msk soja och olja.
  7. Skär tonfisken i ca 1 cm tjocka skivor. Fördela nudlarna med lite kokosbuljong i djupa tallrikar. Toppa med örter, sallad och tonfisk