En smakrik soppklassiker serverad med vitlöksdoftande bröd.

För 4 pers

Ingredienser

Tomatsoppa med vitlöksbröd

250 g tomater
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 vitlöksklyfta
1 msk + 1 msk olivolja
500 g passerade tomater
2 dl vatten
1/2 dl hackad basilika
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Garnering

basilikablad

Vitlöksbröd

1 vitlök
2 msk olivolja
1 ciabattabröd eller baguette
50 g smör, rumsvarmt
2 msk hackad persilja
2 dl riven parmesanost

25 min

Tomatsoppa med vitlöksbröd – gör så här:

  1. Vitlöksbröd: Sätt ugnen på 275 grader. Halvera vitlöken med skalet på. Stek den med snittytan nedåt i olja i en stekpanna på svag värme tills löken mjuknat, ca 10 min. Skär brödet i skivor men inte helt igenom. Blanda smör och persilja.
  2. Tryck ut vitlöksklyftorna ur skalen och mosa dem lätt med en kniv. Blanda vitlök och persiljesmör. Fördela smöret i skårorna i brödet.
  3. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper och strö över osten. Gratinera brödet mitt i ugnen ca 5 min.
  4. Tomatsoppa: Tärna tomaterna. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs tomater, chili och vitlök i 1 msk olja i en gryta ca 3 min. Tillsätt passerade tomater och vatten och låt koka utan lock ca 5 min. Blanda i basilikan och krydda med salt och peppar.
  5. Häll upp soppan och droppa över 1 msk olja. Garnera med basilika och servera med vitlöksbröd.