Tomatsoppa med bönkräm

Häll försiktigt tomatsoppan runt om bönkräm, zucchini och garnityr.

10 timmar blötläggning+1 1/2 timme

1. Bönkräm: Lägg bönorna i kallt vatten ca 10 timmar. Låt dem rinna av. 1. Bönkräm: Lägg bönorna i en kastrull. Skala och skär moroten i bitar. Skala vitlöksklyftan. Lägg morot och vitlök i kastrullen tillsammans med örtkvistar och buljongtärning. Häll på vattnet. Låt koka upp. Sjud bönorna under lock tills de är mjuka.
2. Ta upp och släng bort morot, vitlök och örtkvistar. Sila bönorna och spara kokspadet. Mixa bönorna med olja. Späd med lite av kokspadet till krämkonsistens. Krydda med salt och peppar.
3. Soppa: Skala och hacka lök, vitlök och morot. Fräs hacket i olja i en kastrull ca 3 min. Tillsätt sockret och låt det smälta. Tärna tomaterna. Lägg dem i kastrullen och tillsätt tomatkrosset. Låt kokaunder lock ca 1 timme.
4. Mixa soppan slät med mixerstav och passera den eventuellt genom en sil. Smaksätt med vinäger, salt och peppar. Späd eventuellt soppan med vatten om den är för tjock.
5. Morot: Skala moroten och skär den i tunna skivor på längden med  t ex en potatisskalare.  Värm vattnet till fingervarmt och tillsätt saltet. Lägg i morotsremsorna och låt stå ca 20 min. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i skivor.
6. Låt morotsremsorna rinna av och torka dem på hushållspapper. Hetta upp oljan till 160° i en ka-strull eller i en fritös. Fritera morotsremsorna i oljan tills de fått fin färg och är knapriga, ca 1 minut. Låt dem rinna av på hushållspapper. Krydda med paprikapulver. Fritera vitlöksklyftorna i oljan tills de fått fin färg.
7. Garnering: Skär zucchinin i skivor. Fräs dem i smör i en stekpanna tills de mjuknat något. Krydda med salt och peppar.
8. Fördela bönkrämen i tallrikar. Lägg vitlök och zucchini vid sidan om och friterade morötter på toppen. Häll försiktigt soppan runt om och servera.

Recept från