Tomatsås från Ligurien

Recept på tomatsås från Ligurien. Favoritsåsen görs av riktigt smakrika tomater och sardeller. Bra att ha färdig i frysen till pasta, pizza eller lasagne. Tänk på att inte fylla burkarna ända upp om de ska frysas.

För 1 sats, ca 1,8 liter:

Ingredienser

2 gula lökar stora
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1 dl tomatpuré
2 msk sardellcrème eller 4 sardellfiléer
1,5 kilo tomater
1 dl vitt vin torrt
2 tsk honung
1,5 msk oregano
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
1 kruka basilika

15 minuter + 20 minuter

Tomatsås från Ligurien — gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i olja i en stor vid panna. Tillsätt tomatpuré och sardeller och fräs ytterligare 1–2 min.
  2. Skär tomaterna i bitar. Lägg  dem i pannan. Häll i vinet och tillsätt honung och oregano. Krydda med salt och peppar. Låt såsen sjuda på låg värme utan lock ca 25 min. Skär basilikan grovt och rör ner den. Låt såsen kallna.
  3. Häll såsen i burkar eller ziplockpåsar. De som inte ska användas inom en vecka fryses in.
Fler recept med: Grönsaker, Övrigt, Sås och marinad