En god tomatsås gör underverk för pizzan. De rostade tomaterna får en djup och härlig smak.

För 1

Ingredienser

15 stora tomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka timjan
1/2 kruka basilika
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 msk äppelcidervinäger
2 msk strösocker

1 timme

Tomatsås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°C. Halvera tomaterna. Lägg dem i en ugnssäker form med snittytan uppåt.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Strö löken över tomaterna. Krydda med salt och peppar. Ringla olja över tomaterna.
  3. Tillaga tomaterna mitt i ugnen tills de börjar få färg och mjukna, ca 30 min.
  4. Ta ut tomaterna och mixa dem med sin vätska med mixerstav. Häll över i en kastrull, tillsätt örterna och koka utan lock tills såsen börjar tjockna, ca 20 min. Smaka av med vinäger och socker.

tomatsås

Johans tips!

Sås som inte används direkt kan förvaras i kylen 1 vecka eller frysas in (häll såsen i en iskubslåda så är det enkelt att ta fram lite åt gången).

Ihopvikbar stor pizzaspade

Bra för pizzan eller att vända större saker på grillen. Viks enkelt ihop efter användning för att ta mindre plats. Läs mer och köp här. 

Fler recept med: Sås och marinad