Tomatbakelse med getost

1. Sätt ugnen på 225°. Tina smördegen. Skär ett litet kryss i toppen på tomaterna. Skålla dem 1/2 minut i kokande vatten och dra av skalet. Halvera dem på längden och gröp ur kärnorna med en liten sked.
2. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Dra kastrullen från plattan.
3. Tillsätt sherry, vatten och salt. Sänk värmen. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Rör i smöret.
4. Häll sockerlösningen i en ugnssäker form, som är ca 20×30 cm. Lägg i tomathalvorna med den kupade sidan neråt, som små båtar. Baka tomaterna i mitten av ugnen 15 minuter.
5. Kavla ut smördegsplattorna till 12×18 cm. Dela varje platta i sex fyrkanter à 6×6 cm. Lägg en smördegsplatta på varje tomathalva. Grädda ytterligare 15 minuter, tills smördegen är vackert gyllenbrun.
6. Ta formen ur ugnen, låt stå några minuter. Häll lagen som finns i formen i en kastrull och koka ihop den tills 1/2 dl återstår. Grovriv getosten.
7. Vänd försiktigt på bakelserna och lägg upp på serveringsfat. Droppa den reducerade sockerlagen över och strö på osten.

Recept från