Tomat- och olivpaj

En lätt och smakrik paj som passar perfekt på en buffé.

30 min + 30 min i kyl

1. Gör degen
Blanda samman mjöl och smör, antingen för hand i en bunke eller i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en fast och inte smulig deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i en låg pajform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter. Pressa upp degen på kanterna.

2. Kyl bottnen
Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen och låt stå ca 30 min. Skala och finhacka löken och stek den mjuk i smör. Skölj och halvera  tomaterna.

3. Förgrädda pajskalet
Sätt ugnen på 225°. Det är lätt att man råkar trycka till bottnen när formen sätts in i ugnen. Lyft därför alltid både in och ut den med hela ugnsgallret. När man har en lös fyllning är det bäst att också lägga ett bakplåtspapper under formen ifall det skulle läcka. Förgrädda pajskalet ca 10 min mitt i ugnen. Ta ut hela ugnsgallret med pajen på. Sänk temperaturen till 200°. Fyll pajskalet med lök, tomater och oliver.

4. Fyll och grädda
Vispa samman ägg, grädde och parmesan och häll det i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna något innan pajen tas ur formen. Garnera med några blad färsk basilika eller timjan.

Obs! Pajskalet måste stå kallt innan det gräddas

Recept från