Tomat- och auberginegratäng

Annonsen laddas.

Tomat- och auberginegratäng

 

1. Ansa och skär auberginen i cm-tjocka skivor. Strö salt på skivorna och lägg dem i ett durkslag minst 30 minuter så att vattnet dras ur. Sätt ugnen på 250° grill.
2. Koka upp vatten. Gör ett kryssnitt på toppen av varje tomat. Lägg ner dem i det kokande vattnet ca 15 sekunder tills skalet börjar krulla sig i kanten.
3. Ta upp tomaterna och spola dem i kallt vatten. Dra av skalen. Dela, kärna ur och skär fruktköttet i bitar.
4. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök och vitlök på medelgod värme ca 1 minut. Lägg i tomathacket, buljongtärning, peppar och socker och låt det puttra ca 20 minuter tills det mesta vattnet kokat bort. Blanda ner hackad basilika strax innan tomatröran hälls i gratängen.
5. Pressa vattnet ur aubergineskivorna och torka med papper. Pensla en plåt med olja och lägg ut skivorna. Pensla ovansidor med olja. Grilla högt upp ca 5 min. Vänd och grilla ca 3 min tills de fått färg. Sänk ugnen till 200° över- och undervärme.
6. Täck bottnen av en ugnssäker form med grillade aubergineskivor. Bred tomatsås ovanpå och lägg på skivad mozzarella. Fortsätt varva och lägg översta lagret aubergine.
7. Strö på parmesanost och gratinera rätten ca 30 minuter. Låt svalna ca 10 minuter.
8. Servera som ensam vegetarisk rätt tillsammans med färskt lantbröd eller som tillbehör till exempelvis grillad kyckling eller kalv.

Recept från Allt om Mat