Tomat- & koriandermarinerad strömming på kavring

Bra rätt att förbereda dagen innan. Receptet är en huvudrätt men fungerar till dubbelt så många som förrätt.

1. Marinad: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp olivolja och fräs schalottenlök, vitlök, koriander, lagerblad och timjan. Tillsätt vitt vin och vinäger, koka ihop till hälften ca 5 min. Blanda i resterande ingredienser och smaka av med socker, salt och peppar. Låt kallna.
2. Skölj och klipp bort ryggfenan på strömmingarna. Salta och peppra köttsidan på strömmingen, vik ihop och stek dem i smör. Lägg dem i en form och häll sedan marinaden över. Låt strömmingen marinera över natten.
3. Sätt ugnen på 125°. Halvera körsbärstomaterna och lägg ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Baka dem mitt i ugnen ca 1 timme.
4. Dillolja: Mixa eller stöt i mortel dill och olivolja lite i taget, smaka av med salt, sila eventuellt bort dillen.
5. Bred smör på kavringen och lägg 2-3 fiskar på varje brödskiva. Garnera med färsk koriander och droppa dilloljan över. Servera med de ugnsbakade tomaterna.

Recept från