Oxfilé med rödvinssås och jordärtskocksgratäng. Gratängen kan göras upp till två dagar innan, såsen kan göras en månad innan och frysas in, även grönsakerna kan kokas två dagar innan och sedan värmas enligt receptet. Nyårsmeny som går att förbereda i förväg.

För 8 person(er)

Ingredienser

1,5 kg oxfilé
2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
20 timjankvistar
1 msk olivolja

Gratäng:

1 kg jordärtskockor
1 kg mandelpotatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 rosmarinkvistar
6 dl mellangrädde
2 tsk salt
1 msk citronsaft pressad

RödvinsSky:

1 gul lök
1 vitlök king solo
100 g rotselleri
1 morot
100 g varmrökt sidfläsk
10 timjan kvistar
1 msk olivolja
1 lagerblad
10 svartpepparkorn
2 msk rödvinsvinäger
6 dl rött vin
1 l vatten
4 msk kalvfond koncentrerad
1 msk råsocker
1 tsk salt
1 msk Maizena majsstärkelse
1 msk smör

Grönsaker:

500 g gulbetor
500 g morötter
16 brysselkål
16 rödlökar små
1 msk olivolja
2 citroner rivet skal
2 tsk honung
1 msk gräslök hackad
1 msk persilja strimlad
2 tsk flingsalt

Garnering:

1 dl plockad körvel

Oxfilé med jordärtskocksgratäng och varmrökt rödvinssky – gör så här:

  1. Rödvinssky: Skala lök, vitlök, selleri och morot och skär i små bitar. Strimla fläsket. Bryn grönsaker, fläsk och timjan i oljan.
  2. Tillsätt lagerblad, peppar, vinäger och vin. Låt koka utan lock tills hälften återstår.
  3. Häll på vatten och kalvfond och låt koka tills ca 5 dl återstår. Sila bort grönsakerna. Smaka av med socker och salt.
  4. Gratäng: Skala och skiva jordärtskockor, potatis, lök och vitlök. Lägg i en kastrull och tillsätt rosmarin och grädde. Låt sjuda ca 20 min utan lock tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt och citronsaft.
  5. Häll över i ugnssäkra portionsformar eller en stor form.
  6. Grönsaker: Skala och skär gulbetor i tärningar och morötter i slantar. Ansa och halvera brysselkålen. Skala och halvera löken. Koka grönsakerna mjuka var för sig i saltat vatten. Låt rinna av och svalna.
  7. Kött: Sätt ugnen på 100°. Gnid in köttet med salt, svartpeppar och timjan. Bryn runt om i olivolja. Stick i en termometer och lägg köttet i en ugnssäker form. Hit kan förberedas.
  8. Stek köttet mitt i ugnen ca 1 timme tills innertemperaturen är 56°. Låt vila ca 20 min under folie.
  9. Servering: Höj ugnsvärmen till 225°. Grädda gratängen mitt i ugnen 20–25 min tills den fått fin färg.
  10.  Värm grönsakerna i olivolja i en kastrull. Smaka av med citronskal, honung, gräslök, persilja och flingsalt. Garnera med körvel.
  11. Koka upp rödvinsskyn. Red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten och vispa i smöret strax före servering.
  12. Skär köttet i skivor. Servera med gratäng, rödvinssky och grönsaker.

 

SE ÄVEN:

Förrätter som passar till oxfilé

Oxfilé till nyår – läckra recept

Godaste desserterna med choklad