Timjanstekt hjortfilé med potatis- och jordärtskocksmos

Vit tryffelolja (tartufo bianco) finns i olika koncentrationer. Vi har använt Zetas mindre koncentrerade som finns i 250 ml glasflaska.

Timjanstekt hjortfilé med potatis- och jordärtskocksmos

 

  1. Kött: Bind upp köttet. Salta och peppra runt om. Finhacka timjan och vitlök. Blanda med olivolja och gnid in kryddblandningen i köttet. Låt vila ca 30 min i rumstemperatur. Bryn köttet runt om i smör i stekpanna.
  2. Mos: Koka potatis och jordärtskocka i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av kokvattnet och låt ånga av. Stöt potatisen grovt. Blanda i smör och creme fraiche. Smaka av med salt.
  3. Portvinsreduktion: Tärna och stek sidfläsket. Låt det rinna av på hushållspapper. Skala löken. Smält sockret i en kastrull tills det blir ljusbrunt. Slå på portvin, kalvfond och vatten. Låt koka ett par minuter. Lägg i lök och sidfläsk och sjud på svag värme utan lock tills löken är mjuk och hälften av fonden återstår. Det tar ca 15 min (avser 8 port).
  4. Jordärtskocksskum: Tärna jordärtskockan och fräs den i smör tillsammans med schalottenlöken. Tillsätt vin och grädde och koka tills jordärtskockorna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Mixa och sila. Hit kan förberedas.
  5. Kålsallad: Ansa och skär kålen i mindre bitar. Blanchera den någon minut i saltat och sockrat vatten. Kyl ner den i iskallt vatten. Låt kålen torka på en handduk. Ställ kallt.
  6. Citronette: Finriv skalet och pressa saften ur citronen. Plocka och strimla persilja och dill. Blanda citronskal, citronsaft, persilja, dill och olivolja. Blanda citronetten med brysselkålen. Fräs svampen och löken i smör. Salta och peppra.
  7. Servering: Sätt ugnen på 120°. Efterstek köttet i mitten av ugnen till 61° innertemperatur. Låt köttet vila övertäckt 10 min före tranchering. Värm mos. Forma det till puckar på tallrikar, med hjälp av en stansring.
  8. Red av portvinsreduktionen med maizena utrört i lite vatten. Låt sjuda ett par minuter och vispa ner smöret. Värm jordärtskocksskummet. Mixa i lättmjölk och smör så att det blir ett hårt fluffigt skum. Smaka av med ev mer salt och peppar. Värm svampen och servera.

Recept från