En smal variant där rotfrukterna fått koka i mjölk och sedan blandas med riven mager ost. Lagas gratängerna i en större form ökar tillagningstiden något.

För 2 person(er)

Ingredienser

3 potatisar (300 g)
150 g morötter 1 - 2 st
175 g palsternackor 1 - 2 st
1 vitlöksklyfta
3 dl mjölk
1 msk timjan hackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
2 dl prästost lagrad (17 %)

Tillbehör

120 g skinka rökt
80 g grönsallad
2 tomater

1. Skala och skär potatis och rotfrukter i tunna skivor. Skala och skiva vitlöken.
2. Koka upp mjölk med kryddor och vitlök i en kastrull. Lägg i rotfrukterna och låt koka ca 5 minuter tills de börjar bli mjuka. Rör ner det mesta av osten.
3. Lägg ner rotfruktsblandningen i ugnssäkra portionsformar och strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter. Servera med rökt kött och krispig sallad.