Timjan- och vitlökskryddad kotlettrad

Här bjuds på svenska smaker där allt går att förbereda dagen före.

1. Kött: Sätt ugnen på 125°. Putsa köttet och skär bort eventuellt fett. Blanda olja, timjan, vitlök, salt och peppar. Gnid in köttet med blandningen. Stek det i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 66°, ca 1 tim 45 min.
2. Rödvinssås: Skala och klyfta löken. Skala vitlöksklyftorna. Smält socker i en stor gryta tills det är gyllenbrunt. Rör ner lök och vitlök och låt det steka ca 3 min under omrörning.
3. Tillsätt vin, fond och vatten. Rör tills sockret har smält. Koka ihop utan lock tills ca 5 dl återstår, ca 1 tim. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten.
Låt koka upp. Smaka av med vinäger och svartpeppar.
4. Sellerikräm: Skala och skär sellerin i cm stora bitar. Koka upp vin, fond och vatten. Lägg i sellerin och koka den mjuk under lock, 15-20 minuter.
5. Mixa sellerin med vätskan och grädde i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.
6. Lingonsirap: Koka ihop sirap och lingon i en kastrull utan lock ca 5 min. Sila bort lingonen och koka ihop ytterligare någon minut till en sirap. Låt svalna.
7. Potatiskaka: Sätt ugnen på 200°. Blanda smör, vitlök och timjan.
8. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedaren. Skölj den snabbt i kallt vatten och torka av på handduk.
9. Varva potatis, timjan- och vitlökssmör samt salt och peppar i en smord ugnssäker form. Stek potatisen i mitten av ugnen ca 40 minuter.
10. Servering: Sätt ugnen på 175°. Skär potatiskakan i portionsbitar när den är kall. Pensla med lite smält smör.
Värm bitarna ca 15 min i ugnen.
11. Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp på fat och täck med plastfolie.
Värm det på låg effekt i mikrovågsugnen. Värm sellerikrämen. Koka upp såsen och vispa ner smör. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten 1-2 min. Servera på varma tallrikar.

Recept från