Den kryddiga svartsoppan har en perfekt sötma och syra.

För 8 - 10 person(er)

Ingredienser

1 l vatten
1 dl kycklingfond koncentrerad
0,5 dl sirap mörk
0,75 dl svartvinbärsgelé
1,25 dl rödvin
1 dl äppeljuice koncentrerad
1 dl portvin rött
1 dl madeira
1 dl armagnac
1,5 msk rödvinsvinäger
1 msk ättiksprit (12 %)
2 msk smör
2 msk kanelstänger stötta
1 msk kryddpepparkorn stötta
1 tsk nejlikor stötta
0,5 tsk vitpeppar nymald
1 msk timjan
3 dl gåsblod färskt
3 msk vetemjöl
0,5 tsk salt

Krås:

hals, mage, hjärta, vingar och lever av gås
5 dl vatten
0,5 dl kycklingfond koncentrerad

Servering:

äppelklyftor sockerstekta
katrinplommon portvinskokta
persilja strimlad

Thörnströms svartsoppa – gör så här:

  1. Soppan: Lägg alla ingredienser utom blod och vetemjöl i en kastrull. Koka upp, låt koka ca 5 min så att all smak kommer ur kryddorna. Dra kastrullen av värmen.
  2. Vispa ihop blod och mjöl i en bunke och vispa ner det i soppan. Vispa livligt i ytterligare 3 min på svag värme tills soppan tjocknat. Sila soppan och smaka av med salt och ev mer armagnac och ev lite mer mörk sirap.
  3. Krås: Koka upp vatten, fond, hals och mage i en kastrull och koka ca 30 min. Lägg i hjärta och vingar och koka 20 min eller tills köttet lossnar från halsbenen.
  4. Sjud med levern (om den inte används till terrinen) på slutet i ca 2 min.
  5. Servera soppan rykande het med krås, äppelklyftor och portvinsinkokta katrinplommon. Garnera med strimlad persilja.