Teriyakisås

Till vår variant av teriyakisås hör ingredienser som den söta risvinägern, mirin och risbrännvinet sake till, allt finns i asiatiska butiker. Teriyakisås finns även att köpa färdig.

Ingredienser 20 person(er)

1 tsk salt
3-4 msk svartpeppar, grovt krossad
30-40 st rödlökar, små, med blast + lite olja till pensling
400 g rättika, riven
150 g tonfisk, per per person
Tillbehör
, körvel
Avokadoröra
1 tsk salt
12 st avokadofrukter
5 st lime
1 dl pepparrot, färsk, riven
Teriyakisås
1 dl strösocker
3 dl japansk soja
3 dl sake
4 dl mirin

1. Blanda alla ingredienser till teriyakisåsen i en kastrull och låt koka sakta under lock minst 1 timme. Låt kallna.
2. Skär bort lite av blasten på rödlökarna och dela på längden. Lägg i kokande vatten ca 1 minut. Låt rinna av ordentligt.
3. Klappa in tonfiskfilén med salt och svartpeppar.
4. Förbered avokadoröran genom att pressa limen och riva pepparroten fint. Strax före servering gröp ur och mosa den mogna avokadon. Blanda med lime och pepparrot. Smaka av med salt.
5. Riv rättikan och ställ åt sidan.
6. Grilla tonfisken, tiden varierar lite beroende på tjocklek och hur rå man vill ha kärnan. Vår bit som var ca 10 cm tjock och blev ganska genomstekt grillade vi 20 minuter.
7. Pensla lökarna med lite olja och låt grilla med några minuter mot slutet av grillningen.
8. Skär tonfisken i skivor och arrangera på tallrik avokadoröra, rättika, tonfisk, rödlök, teriyakisåsen och lite körvel.

Recept från