Tegravad lax med getostterrine

Laxen får en spännande, lite rökig smak av både teblad och tandoorikrydda. Vilket harmonierar väl med den krämiga getostterrinen. Allt kan förberedas dagen innan, men bara laxen kan frysas.

1. Lax: Lägg laxen i en plastpåse.
Blanda salt, socker, tandoorikrydda och te i en skål. Klappa in kryddblandningen på laxens köttsida. Knyt igen påsen och grava i kylen 2 dygn.
2. Terrine: Skär bort den hårda kanten på osten. Lägg
gelatinbladen i vatten 5 min. Ta upp dem och smält försiktigt i en kastrull med lite av mjölken.
Mixa ost, gelatin och resten av mjölken i en matberedare eller med mixerstav till en slät massa
3. Klä en form med plastfolie ca 10×10 cm. Häll smeten i formen och täck över. Låt stelna i kylen minst 2 timmar.
4. Balsamsirap: Smält socker i en liten kastrull tills det blir ljusbrunt. Tillsätt balsamvinäger och vatten, vispa tills sockret löst sig. Häll upp och låt kallna.
5. Tillbehör: Skär bacon i små bitar. Stek det knaprigt i stekpannan. Låt rinna på hushållspapper.
Rosta sesamfröna i torr stekpanna. Passa noga de
bränns lätt. Skölj salladen.
6. Servering: Skär laxen i kuber ca 2 cm. Stjälp ur och skär terrinen i rektanglar, ca 2×4 cm.
Lägg upp på tallrikar och garnera laxen med bacon och sesamfrön.
Garnera med sallad och balsamsirap.

Recept från