Tartelett med chokladtryffel och apelsin

Små, läckra tarteletter med choklad passar fint till Rånäs brännvin, som är smaksatt med pomerans.

Tartelett med chokladtryffel och apelsin – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka samman mjöl, smör och socker, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i små metallformar som rymmer ca 3 msk. Ställ formarna på en plåt. Grädda mitt i ugnen ca14 min. Låt kakorna svalna och ta dem ur formarna.
  3. Koka upp grädden i en kastrull. Dra kastrullen åt sidan och bryt i chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt Rånäs och florsocker. Ställ kallt ca 15 min.
  4. Fördela tryffelsmeten i formen. Ställ kallt ca 11/2 timme.
  5. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv av skalet med ett s k zestjärn eller skala och strimla tunt.
  6. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tillsätt apelsin skalet och låt koka några minuter. Ta upp apelsinstrimlorna ur lagen och låt dem kallna utspridda på ett bakplåtspapper.
  7. Garnera tryffeltarteletterna med några strimlor apelsinskal.

Recept från