Päronpaj med mandelcrème – Tarte bourdaloue

Recept på tarte bourdaloue – päronpaj med mandelcrème. En klassisk fransk efterrätt här i ett recept av Sébastien Boudet.

30 min + 6 h i kyl + 45 min i ugn

Päronpaj med mandelcrème

  1. Vispa smöret fluffigt med socker och salt. Blanda i ägget med en slickepott. Tillsätt mjölet. Linda in mördegen i plastfolie och lägg den att vila i kylen ca 4 timmar.
  2. Mandelcrème: Skålla, skala och mal mandeln. Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna. Spara stången till päronen. Vispa ägg, socker och vaniljfrön tills det blir fluffigt. Tillsätt mandel och smör och vispa kraftigt ca 5 min. Sikta i mjölet och blanda försiktigt med en slickepott. Täck smeten med plastfolie och låt den vila i kylen ca 2 timmar.
  3. Skala och halvera päronen. Ta ut kärnhuset med en liten sked. Koka upp vatten, socker och vaniljstången i en kastrull. Lägg i päronen och täck med ett tillklippt smörgåspapper. Låt koka upp och ställ åt sidan. Låt kallna i rumstemperatur.
  4. Sätt ugnen på 200°. Skiva päronen. Kavla mördegen tunt och lägg den i en smord pajform, ca 28 cm i diameter. Fördela mandelkrämen i formen. Tryck ner päronen.
  5. Grädda tarten mitt i ugnen, 30 min. Sänk värmen till 175°. Grädda ytterligare ca 25 min. Servera tarten ljummen, gärna med lättvispad grädde.

Recept från