Salsan är helt fettfri och inte ens en gnutta fett behövs när fisken kokas i vinets ånga. Då kan vi kosta på oss lite olivolja till de dröm-
goda rotfrukterna.

För 2 person(er)

Ingredienser

Rotfrukter

400 g rotfrukter blandade, t ex morot, palsternacka, svartrötter, kålrot
3 krm salt
1 tsk socker
1 msk rosmarinblad färska
1 msk olivolja

Fisk

1 dl vitt vin gärna matlagningsvin, eller vatten
0,5 tsk salt
250 g fiskgrytbitar t ex lax, gös, marulk, kolja
2 msk koriander hackad

Salsa

0,25 gurka
5 rädisor
2 salladslökar
1 msk ingefära finriven, färsk
1 msk lime pressad
0,5 msk socker
0,5 krm salt

1. Rotfrukter: Sätt ugnen på 225°. Skala och skär rotfrukterna i bitar eller stavar. Lägg dem i en ugnssäker form och blanda först med saltet, sockret och rosmarinen, sedan med oljan. Bred ut dem och rosta i mitten av ugnen ca 25 min. Rör om 1-2 gånger under tiden.
2. Fisk: Mät och koka upp vinet och saltet i en liten kastrull. Lägg i fisken och koka på högsta värme under tättsittande lock 1-2 min, så att fisken kokas i vinets ånga som bildas. Strö över koriandern, ta grytan från plattan och låt stå under lock till serveringen.
3. Salsa: Skär gurkan och rädisorna i små tärningar. Strimla salladslöken. Blanda gurkan, rädisorna, löken och ingefäran med limesaften i en skål. Smaka av med socker och salt.
4. Servera rotfrukterna, fisken och salsan som tapas, på små fat.