Servera charkfavoriter som bresaola och serrano med en varm sallad på tomat och rödlök, lökrullad kittost, bönsalsa och äppeltsatsiki.

För 8 personer

Ingredienser

500 g kallskuret kött, t ex breasola och serrano

Bakad tomat och rödlök:

400 g körsbärsplommontomater
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
4 rosmarinkvistar
0,5 dl olivolja
1 msk strösocker
1 msk flingsalt

Lökrullad kittost:

0,5 dl rostad lök
250 g kittost, t ex chaumes eller taleggio eller taleggio

bönsalsa:

1 burk svarta bönor (410 g)
1 burk cannellinibönor (410 g)
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
2 msk olivolja
2 tsk flytande honung
0,5 citron, pressad saft
2 msk basilika hackad
0,5 msk flingsalt

Äppeltsatsiki:

2 vitlöksklyftor
2 gröna äpplen, t ex granny smith
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Tapas – blandad tallrik

  1.  Sätt ugnen på 100°. Lägg tomaterna på en plåt. Skala rödlöken och skär i klyftor. Klyv vitlöken med skalet kvar, lägg på plåten med rödlök och rosmarin. Häll över olivolja. Strö på socker och salt. Tillaga mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt svalna.
  2. Smula löken. Skär osten i kuber och rulla dem i löken.
  3. Häll bönorna i ett durkslag och skölj dem ordentligt. Låt vattnet rinna av. Kärna ur och finhacka chilin och blanda med olivolja, honung och citronsaft i en skål. Vänd i bönorna. Smaka av med basilika och flingsalt.
  4. Skala och riv vitlöken på den fina delen av rivjärnet. Vänd på järnet och grovriv äpplena och krama ur vätskan. Blanda yoghurten med vitlök och äpplen. Smaka av med salt och peppar.