Detta smakrika knäckebröd kan bakas till alla högtider. Här skärs det till remsor och penslas med ägg, flingsalt och sesamfrön.

För 80 bröd

Ingredienser

50 g jäst
100 g smör
5,5 dl vatten
2 tsk kanel mald
2 tsk blandade brödkryddor
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 dl fiberhavregryn
6 dl dinkelmjöl siktat (360 g)
6 dl grahamsmjöl (360 g)
2 dl rågmjöl, grovt + 2 dl till utbakningen

Pensling:

1 ägg

Garnering:

1 dl sesamfrön

Tant Rosas tunna knäckebröd

 

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, häll på vattnet och låt vätskan bli fingervarm, 37°. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll på resten av degvätskan och tillsätt kryddor, socker och salt.
2. Rör ner havregryn och mjölet, lite i taget, och blanda ordentligt. Arbeta degen smidig ca 5 min.
3. Jäs degen under bakduk ca 1 timme. Ta upp den på mjölad arbetsbänk och knåda den. Sätt ugnen på 250°.
4. Dela degen i 10 delar. Rulla dem till bullar och låt jäsa  10-15 min. Kavla ut varje bulle till tunna rektanglar, ca 20 x 30 cm, med kavel och sedan med  kruskavel. Skär ut remsor, ca 3 cm breda. Lägg remsorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ägg och strö över sesamfrön och salt.
5. Grädda bröden mitt i ugnen  ca 8 min. Låt dem kallna på galler.