Tångbröd

Blötlägg 4-kornskross och linfrön kvällen före brödbaket.
Tångmjöl finns i hälsokostbutiker. Helst ska det vara av fingertång men även knöltång kan användas. Det är något starkare i smaken, det räcker då med halva mängden mjöl.

1. Dag 1: Häll vattnet i en bunke, lägg i 4-kornskross och linfrön och låt stå i rumstemperatur över natten.
2. Dag 2:  Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och tångmjöl. Rör om.
3. Tillsätt de blötlagda linfröna och 4-kornskrossen och blanda till en jämn smet.
4. Blanda vetemjölet med rågmjölet, rör ner det i degen. Arbeta degen ca 10 min tills den är smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
5. Forma degen till 2 limpor, ca 35 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 225°.
6. Strö flingsalt över bröden.  Ställ in plåten mitt i ugnen och ställ 1 dl vatten på botten av ugnen. Grädda 25–30 min. Låt bröden svalna på galler.

Recept från