Blötlägg 4-kornskross och linfrön kvällen före brödbaket. Tångmjöl finns i hälsokostbutiker. Helst ska det vara av fingertång men även knöltång kan användas. Det är något starkare i smaken, det räcker då med halva mängden mjöl.

För 2 limpor

Ingredienser

Dag 1:

2,5 dl vatten kallt
0,5 dl 4-kornskross
0,5 dl linfrön hela

Dag 2:

2,5 dl vatten
0,5 pkt jäst (25 g)
1,5 tsk salt
0,5 msk rapsolja
1 msk tångmjöl, helst från fingertång (finns i hälsokostbutiker)
8 dl vetemjöl (480  g)
3 dl rågmjöl (165 g) grovt
2 tsk flingsalt

1. Dag 1: Häll vattnet i en bunke, lägg i 4-kornskross och linfrön och låt stå i rumstemperatur över natten.
2. Dag 2:  Värm vattnet till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och tångmjöl. Rör om.
3. Tillsätt de blötlagda linfröna och 4-kornskrossen och blanda till en jämn smet.
4. Blanda vetemjölet med rågmjölet, rör ner det i degen. Arbeta degen ca 10 min tills den är smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
5. Forma degen till 2 limpor, ca 35 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 40 min under bakduk. Sätt ugnen på 225°.
6. Strö flingsalt över bröden.  Ställ in plåten mitt i ugnen och ställ 1 dl vatten på botten av ugnen. Grädda 25–30 min. Låt bröden svalna på galler.

Fler recept med: Bakning, Matbröd, Övrigt, Ris och gryn