Recept på tandoorilax i pappersknyte med paprika och bönor. Om du vill ge rätten en mer indisk touch kan du byta ut svarta bönor mot 1 1/2 dl gula linser. Koka dem då lite kortare tid än enligt anvisningarna på paketet. Koriander i stället för basilika i yoghurten. Tandoorimix finns både som krydda i påse och på burk.

För 4 personer

Ingredienser

600 g laxfilé skinnfri
0,5 tsk salt
1 tandoori chicken spice mix (påse á35 g)
2 dl yoghurt turkisk
1 msk smör
4 bakplåtspapper
1 steksnöre
1 burk bönor (burk á 400 g) svarta, kokta, sköljda och avrunna

Basilikayoghurt

1 basilika eller koriander, kruka
2 dl turkisk yoghurt
1 krm salt

Grönsaksblandning

2 paprika gul och röd
1 pepparfrukt röd
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olja

30 min + 12 min i ugn

Tandoorilax i pappersknyte med paprika och bönor

1. Sätt ugnen på 225°.

Basilikayoghurt:

2. Mixa basilika och yoghurt. Salta.
3. Grönsaksblandning: Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Kärna ur och strimla pepparfrukten. Skala och hacka röd- och vitlök. Fräs grönsakerna 2–3 min i fettet.

Lax:

3. Dela laxen i 8 bitar och salta. Blanda tandoorimixen med yoghurt och vänd lax-bitarna i blandningen.
4. Smörj mitten av bakplåtspapperen. Lägg på en bit lax, lite bönor och grönsaker, mer lax och till sist resten av grönsaksblandningen och bönorna. Knyt ihop med steksnöre och stek mitt i ugnen 12–15 min. När papperet börjar bli brunt brukar fisken vara klar. Servera med basilikayoghurten.