Recept på syrade grönsaker med jordärtskockspuré och halstrade pilgrimsmusslor. Börja i god tid. Grönsakerna ska ligga i citronlagen över natten.

För 4 person(er)

Ingredienser

8 pilgrimsmusslor
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 gulbetor
12 körsbärstomater
8 blomkålsbuketter små (ca 50 g)
1 msk dill hackad
1 msk olivolja

Citronlag:

0,75 dl citron pressad
1 dl strösocker
2 tsk salt
3 dl vatten
1 msk gula senapskorn
2 lagerblad

Jordärtskockspuré:

300 g jordärtskockor
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl crème fraiche
0,5 tsk salt

Garnering:

0,5 fänkål
12 dillvippor
0,5 dl hasselnötter rostade, grovhackade

Jordärtskockspuré, halstrade pilgrimsmusslor och syrade grönsaker – gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Låt kallna.
  2. Koka gulbetorna mjuka. Skala och skär dem i tärningar. Skålla tomaterna. Koka blomkålen mjuk. Lägg grönsakerna i lagen. Låt stå kallt över natten.
  3. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin, och lägg i kallt vatten ca 2 timmar.
  4. Jordärtskockspuré: Skala jordärtskockorna och skär dem i bitar. Skala och grovhacka lök och vitlök. Koka skockor, lök och vitlök mjuka i saltat vatten. Sila bort vätskan. Mixa slätt med creme fraiche. Smaka av med salt.
  5. Sila bort lagen från grönsakerna. Blanda med dill och olivolja.
  6. Halstra musslorna i olja ca 1 minut på varje sida. Salta och peppra. Lägg upp musslorna på tallrikar. Klicka på jordärtskockspuré och lägg grönsakerna runt om. Garnera med fänkål, dill och hasselnötter.