Den här salladen är mycket god till den rökta och gravade laxen.

För 20 person(er)

Ingredienser

4 fänkålsstånd
2 dl grovt salt
6 dl vatten
4 dl strösocker
1,5 dl vitvinsvinäger
2 dl dill finhackad
1 dl olivolja
2 msk citronsaft pressad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

1. Ansa och skiva fänkålen mycket fint, för hand, på mandolin eller i matberedare. Blanda fänkålen med saltet i en skål. Låt stå och dra ca 10 min.
2. Blanda vatten, socker och vinäger i en kastrull och värm tills sockret smält. Låt svalna.
3. Skölj saltet av fänkålen under rinnande vatten. Lägg den i en skål och häll över vinägerblandningen. Täck och låt stå ca 12 timmar i kylskåpet.
4. Låt fänkålen rinna av och blanda med dill. Blanda ner dillen i fänkålen. Vispa samman olja, citronsaft, salt och peppar. Häll dressingen över fänkålen.