Recept på Svenstaviksskolans renskavskebab med blåbärsaioli. Kebab på nordiskt vis slår den från Mellanöstern med hästlängder! I alla fall om man som vi på redaktionen älskar kryddstark renskav och söta blåbär.

För 4 portioner

Ingredienser

1/2 msk timjan
1/2 msk rosmarin
2 enbär
1 tsk fänkålsfrön
4 svartpepparkorn
1 lagerblad
1 gul lök
1 äpple
2 pkt fryst renska, lätt tinade (á 240 g)
2 msk smör
1 1/2 dl vatten + 2 msk oxfond (alt 2 köttbuljongtärningar)

Blåbärsaioili

1 1/2 dl lättmajonnäs (32%)
1 vitlöksklyfta
1 dl frysta blåbär, tinade
salt + nymald svartpeppar

Tillbehör

4 pitabröd
1 påse mixsallad (125 g)

30 min

Gör så här:

1. Mal timjan, rosmarin, enbär, fänkålsfrön, svartpeppar och lagerblad i mortel. Skala och skiva löken i tunna klyftor. Skölj, kärna ur och skiva äpplet tunt.
2. Bryn den lätt upptinade skaven i omgångar i smöret i en stor stekpanna. Tillsätt äpple, lök och kryddor. Häll på vatten och fond och sjud 3–5 min tills det blir lite “simmigt”. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
3. Blåbärsaioli: Blanda ingredienserna till blåbärsaiolin. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
4. Grilla eller rosta pitabröden och servera med renskav, aioli och sallad.

Fler recept med: Övrigt