På Edsbacka blandar köksmästaren matjessillen med en särskilt god tomatsås.

För 8 pers på julbord

Ingredienser

5 matjessill filéer (en burk på ca 500 g)
3 dl mjölk

Tomatsås

0,5 rödlök
0,5 äpple
1 stjälkselleri
0,5 dl dill finskuren
1 msk ättika 24 %
3 msk tomatketchup
4 msk tomatpuré
0,5 dl rapsolja
1 tsk strösocker
1 dl vatten
4 msk körsbärslikör t ex Heering Cherry Liqueur

1. Låt sillen rinna av, skär den i 2 cm bitar, lägg den i en skål med mjölk och ställ den kallt 1 dygn.
2. Skala och finhacka rödlök och äpple, finstrimla sellerin,
skär dillen fint och blanda alla ingredienserna till tomatsåsen.
3. Låt sillen rinna av väl, blanda den med såsen och ställ kallt 1–2 dygn.