Köttbullar med smak av skånsk senap serverad med lent potatismos och klassiska tillbehör.

För 4 personer

Ingredienser

Svenska köttbullar

500 g nötfärs
1 gul lök
1 msk + 2 msk smör
2 msk grov skånsk senap
1 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 krm mald kryddpeppar

Potatismos

1 kilo mjölig potatis
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g smör
2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

ättiksgurka
rårörda lingon

50 min

Svenska köttbullar med potatismos

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör.
  2. Blanda lök, senap, grädde, ägg och ströbröd i en bunke. Låt svälla ca 5 min.
  3. Tillsätt färsen och blanda till en jämn färssmet. Krydda med salt, peppar och kryddpeppar.
  4. Rulla färsen till små köttbullar och stek runtom i 2 msk smör ca 10 min.

 

Potatismos:

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Häll av och stöt potatisen med potatisstöt tillsammans med mjölk, grädde och smör.
  3. Vispa till ett slätt mos med elvisp. Krydda med salt och peppar.

 

Servera köttbullarna med mos, ättiksgurka och rårörda lingon.