I stället för svärdfisk kan du givetvis ta någon annan fisk som lämpar sig att grilla, t ex tonfisk eller lax. Välj helst små potatisar; i annat fall kan du dela de stora till jämnstora bitar att trä på spett. Tomaterna blir extra goda när de blir lite varma på grillen.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g svärdfisk skivor
1 tsk salt
2 krm vitpeppar nymald
1 msk olja

Potatis- och tomatspett:

800 g färskpotatisar små
250 g cocktailtomater
1 msk olja
1 nypa flingsalt

Sardellaioli:

1 äggula
1 msk citron pressad
3 sardellfiléer med kapris
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 krm vit- eller svartpeppar nymald

Tillbehör:

rucola, romansallad, citronklyftor och gräslöksstrån

1. Sätt på/förbered grillen.
2. Potatisspett: Skrapa eller borsta bort skalet på potatisen. Dela eventuellt alltför stora potatisar. Koka den i saltat vatten. Trä upp de kokta potatisarna på spett varvat med små tomater.
3. Sardellaioli: Blanda äggula, citronsaft, sardellfiléer och pressad vitlök i hög smal bunke. Kör med mixerstav och tillsätt oljan droppvis under gång till en tjock sås. Smaka av med peppar.
4. Skölj och torka salladen. Klyfta citronen.
5. Salta och peppra fisken och gnid in den med olja. Grilla ett par minuter på var sida, men inte för länge, då blir den torr. Pensla potatisspetten med olja och grilla några minuter runt om så potatisen blir varm.
6. Lägg upp på tallrikar, sallad, nygrillad fisk, aioli, potatisspett och citronklyftor. Garnera med gräslöksstrån.