Svampsoppa

Servera gärna svampsoppan i små espresso- eller kaffekoppar.

För 8 personer:

Ingredienser

150 g skogschampinjoner
1 gul lök
1 potatis
1 palsternacka
2 msk smör
2 msk konjak
8 dl vatten
0,5 dl vispgrädde
3 msk kantarellfond konc
1 krm svartpeppar nymald

Garnering:

100 skogschampinjoner
0,5 msk smör
1 msk timjan finhackad
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

2,5 dl vispgrädde
2 skivor surdegsbröd
1 msk smör

35 minuter

Svampsoppa – gör så här:

  1. Borsta rent svamparna och skiva dem. Skala och tärna lök, potatis och palsternacka.
  2. Fräs svamp, lök, potatis och palsternacka i smör i en gryta under omrörning ca 2 min. Häll på  konjaken och låt det fräsa ca 30 sekunder. Tillsätt vatten, grädde, fond och peppar. Koka upp och sjud under lock ca 15 min.
  3. Mixa soppan slät i mixer eller med mixerstav. Håll den varm i kastrullen.
  4. Garnering: Ansa och finhacka champinjonerna och stek dem i smör ca 3 min. Krydda med timjan, salt och peppar. Blanda ner svampen i soppan.
  5. Tillbehör: Lättvispa grädden. Riv brödet till smulor. Stek dem gyllenbruna och knapriga i smör.
  6. Servera soppan varm i små koppar. Toppa med vispad grädde och stekta brödsmulor.

 

Fler recept med: Jul, Övrigt, Soppa, Vegetariskt