God som tapas eller tillbuffén. Svamprullen kan göras ett par dagar i förväg och förvaras kallt i kylen.

För 12 person(er)

Ingredienser

300 g rökt lax i tunna skivor
0,5 msk rapsolja och plastfolie

Potatisfyllning

500 g mandelpotatis
150 g jordärtskocka
50 g smör smält
100 g ricottaost
50 g västerbottensost riven
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Svampfyllning

400 g svamp blandad
2 schalottenlökar finhackade
2 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald
0,5 dl persilja hackad

NötDressing

0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl hasselnötsolja
0,5 dl rapsolja
1 schalottenlök finhackad
1 krm salt
2 krm strösocker
1 krm vitpeppar

Tillbehör

1 dl dill hackad
sallad blandad

1. Potatisfyllning: Tvätta potatis och jordärtskockor. Koka dem med skal tills de är mjuka. Häll av vattnet. Skala och låt dem kallna.
2. Pressa  potatis och jordärtskocka. Blanda med smält avsvalnat smör, ricottaost, västerbottensost, salt och peppar.
3. Svampfyllning:  Hacka svampen grovt. Fräs svamp och schalottenlök i smör 2-3 min under omrörning. Strö över salt, peppar och persilja.
4. Pensla en bit plastfolie, ca 40 cm lång, med olja. Lägg laxskivorna, lite omlott, längs mitten av folien.
5. Bred ut hälften av potatisfyllningen på laxen. Fördela sedan hälften av svampfyllningen som en sträng mitt på. Fördela resten av potatisen ovanpå.
6. Vik upp plastfolien och rulla ihop som en rulltårta. Snurra ihop folien i ändarna och forma försiktigt en rulle som är ca 4 cm i diameter. Rulla in den i aluminiumfolie och lägg rullen kallt till servering, minst 2 timmar och högst 2 dygn.
7. Nötdressing: Vispa ihop vinäger, oljor, lök, salt, socker och peppar till dressingen.
8. Skiva upp svamprullen. Strö på dill. Servera med resten av svampen och blandad sallad med nötdressing.