Svampmaki

Recept på svampmaki. Kantareller passar också bra i makin.

 

40 minuter

Gör så här:

  1. Skär svampen i tunna skivor. Blanda med sojan, låt ligga ca 10 min. Stek svampen i olja ca 2 min.
  2. Dela gurkan på längden och skrapa ut kärnorna. Skär gurkan i ca 5 cm långa smala stavar.
  3. Täck en bambumatta med plastfolie. Lägg på ett noriark med den glatta sidan ner. Platta ut riset över arket med fuktade händer till en ca 1 ½ cm tjock risplatta. Spara ca 1 cm från kanten.
  4. Dra en sträng wasabi med fingret på riset. Fördela svamp, gurka och färskost mitt på. Rulla ihop mattan hårt. Se till att arken överlappar med ca 1 cm. Lägg rullen med skarven ner på en skärbräda. Gör två rullar till, rulla in i plastfolie och lägg i kylen. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Garnera med salladslök.

Sushiris

1 timme + tid för riset att kallna.
Riset går bra att göra dagen före.

Till 70 bitar

6 dl sushiris
8 dl vatten
1 dl japansk risvinäger
1/2 dl strösocker
2 tsk salt

Gör så här

1. Skölj riset noga i kallt vatten. Lägg riset i en kastrull och häll på vattnet. Låt stå under lock ca 30 min. Skölj ytterligare ca 5 gånger.
2. Koka upp riset, sänk värmen, sjud ca 15 min på svag värme under lock. Det är färdigt när vattnet kokat in. Ta kastrullen åt sidan, låt  stå ca 10 min under lock.
3. Häll upp riset i en skål. Blanda vinäger, socker och salt väl så att sockret löses upp. Häll blandningen över riset och blanda varsamt. Låt kallna.

Recept av: Ulla Karlström

Recept från