Svampfärserad kycklingfilé med belugalinser, bakade tomater och örtsås

Filéerna kan fyllas i förväg, vilket gör det här till en perfekt bjudrätt. Plus att det är såå gott!

1 timme + 30 min

Svampfärserad kycklingfilé med belugalinser, bakade tomater och örtsås

 

1. Sätt ugnen på 150°. Lägg den torkade svampen i kallt vatten ca 15 min. Skär bort den undre filén, den så kallade innerfilén, på kycklingen. Krama ut vattnet från svampen. Skala vitlöksklyftan. Mixa svamp, kycklinginnerfilé och vitlök i en matberedare eller med mixerstav. Blanda i ägg, 3/4  tsk salt och cayennepeppar. Späd med grädden och mixa till en slät färs.
2. Skär ett längsgående snitt i kycklingfiléerna. Fyll dem med kycklingfärsen. Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna runt om tills de fått fin färg.  Krydda med 1 tsk salt och svartpeppar. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 30 min.
3. Linser: Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Blanda dem med olja, timjan, salt och peppar. Tillaga tomaterna i ugnen vid sidan om kycklingen ca 30 min. Skölj linserna noga i ljummet vatten. Koka dem mjuka i vatten med fond i en kastrull enligt anvisning på förpackningen.
4. Örtsås: Skala och skiva lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna i 1 msk smör i en kastrull ca 3 min. Tillsätt vatten, vin och fond och låt koka ihop utan lock tills cirka hälften av vätskan återstår. Tillsätt 2 msk smör och örterna och mixa slätt med mixerstav.
5. Låt linserna rinna av och blanda dem med de ugnsbakade tomaterna.
6. Skär kycklingen i breda skivor. Fördela linserna på tallrikar och toppa med kyckling och örter. Häll såsen runt om och ­servera.

Recept från