Svamp- och viltlasagne

Recept på festlig svamp- och viltlasagne – en supergod lasagne med viltfärs och trattisar. Används större svampar skärs de i mindre bitar innan de steks.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g svamp t ex trattkantareller och trumpetsvamp
1 msk smör + 1 msk
0,5 tsk salt + 1/2 tsk + 1 tsk
300 g viltfärs
100 g rotselleri
2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8 enbär
1 msk timjan hackad
2 krm svartpeppar nymald
2 dl lätt crème fraiche
8 dl mjölk
2 msk majsstärkelse Maizena
100 g ost t ex västerbotten
300 g lasagneplattor färska

Garnering:

timjan

Tillbehör:

blandad sallad

30 minuter + 20 minuter i ugn

Svamp- och viltlasagne – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa svampen. Stek den i 1 msk smör tills all vätska kokat in. Krydda med 1/2 tsk salt.
  2. Skala och hacka selleri, morötter, lök och vitlök. Hacka enbären.
  3. Stek färsen i 1 msk smör tills den fått fin färg. Tillsätt rotfrukter och enbär och låt steka med ca 5 min. Krydda med timjan, 1/2 tsk salt och peppar. Rör ner crème fraichen och späd med mjölken. Låt koka ca 5 min. Krydda med 1 tsk salt.
  4. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och blanda ner i röran. Låt koka upp. Grovriv osten.
  5. Varva svamp, sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med plattor och svamp. Strö över osten.
  6. Tillaga lasagnen mitt i ugnen ca 20 min. Garnera med timjan och servera lasagnen med sallad.

Vintips till svamp- och viltlasagne

Montepulciano d’Abruzzo Umani Ronchi 2016, Montepulciano d’Abruzzo, Italien. 70 kr.
Härligt rött vin med körsbärsfrisk smak i ren, energisk stil. 

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag så kan du be personalen hjälpa dig finna ett liknande.

 

Vill du lära dig mer om svamp? Här hittar du svampguiden – allt du behöver veta om svamp.