Svamp- och fläskfyllda kycklingklubbor med selleristomp och messmörsås

Recept på svamp- och fläskfyllda kycklingklubbor med selleristomp och messmörsås. Servera gärna en krispig grönsallad vid sidan om.

För 4 personer:

Ingredienser

4 kycklingklubbor (à 250 g)
200 g rökt fläsk
150 g skogschampinjoner
1 purjolök liten
15 enbär
1 krm svartpeppar nymald + 2 krm
1 msk smör
1 tsk salt

Stomp:

300 g rotselleri
300 g potatis
1 msk smör
0,5 tsk salt

Sås:

2 dl vatten
1 dl vispgrädde
0,75 dl messmör
1 tsk soja kinesisk
1 krm svartpeppar nymald
1 msk majsstärkelse Maizena

Garnering:

timjan

30 minuter + 35 minuter i ugn

Svamp- och fläskfyllda kycklingklubbor — gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär fläsket i små tärningar. Ansa och hacka svampen. Ansa och strimla purjolöken.
  2. Stek fläsk, svamp och purjolök i en stekpanna ca 5 min. Krossa enbären och låt dem steka med ca 1 minut. Krydda med 1 krm peppar och låt svalna.
  3. Lossa försiktigt på skinnet på kycklingen. Fördela hälften av fyllningen under skinnet, resten sparas som tillbehör.
  4. Bryn klubborna i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och 2 krm peppar. Lägg klubborna i en ugnssäker form, tillaga mitt i ugnen tills kycklingens innertemperatur är 80°, -beräkna 35–40 min.
  5. Selleristomp: Skala och skär selleri och potatis i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt vattnet rinna av men spara ca 1 dl. Stompa selleri och potatis med en potatisstöt  med smöret. Späd med lite av kokvattnet till lagom konsistens. Krydda med salt.
  6. Messmörsås: Blanda vatten, grädde messmör, soja och peppar i en kastrull. Låt koka upp och sjud såsen ca 5 min. Häll i skyn från kycklingen och red med majs-stärkelse utrörd i lite kallt vatten. Låt koka upp.
  7. Värm svampfräset i mikro eller i en stekpanna. Servera kycklingen med det sparade fräset, stomp och sås. Garnera med timjan.