Sushi rolls med friterade räkor

Recept på sushi rolls med friterade räkor. Den som inte vill fritera kan använda de skalade räkorna som de är.

 

45 minuter

Sushi rolls med friterade räkor – gör så här:

  1. Skala räkorna. Blanda tempuramixen enligt anvisning på förpackningen.
  2. Hetta upp oljan till 180°. Doppa räkorna i tempurasmeten. Plocka upp dem med en gaffel och fritera hastigt 20–30 sekunder. Låt rinna av på hushållspapper.
  3. Blanda riset med mirin. Lägg ut ett noriblad och bred eller pressa ut ris på drygt hälften av ytan. Kärna ur och skär avokadon i tunna klyftor. Skala och skär moroten i strimlor. Skär gurkan i strimlor.
  4. Fördela räkor, avokado och grönsaker i en sträng mitt på riset och rulla ihop till en fast rulle. Använd gärna en sushimatta.
  5. Skär rullarna i skivor och garnera med chilimajonnäs och forellrom. Servera genast.

Halvtorr riesling eller blommigt italienskt till sushi rolls

Ofta passar vita viner med någon druvsötma bra till kryddstarka asiatiska rätter. Sötman i vinet kan dämpa känslan av hettan i kryddningen. Kryddningen i sin tur gör att man uppfattar sötman i vinet som lägre än vad den egentligen är. Faktiskt en mycket läcker kombination. Fruktiga, lätta och mjuka rödviner brukar också passa bra, liksom roséviner.

Att dricka till sushi rolls

Dr L Riesling 2016, Tyskland, 89 kr.
Halvtorrt vitt vin med inslag av friska äpplen, honung och citrus. Sötman matchas fint av den friska fruktsyran.

Akita Fuji Nigori 2014, Japan, 84 kr (30 cl).
Sake med mild, mjukt fruktig smak. Stråk av mandel och med en lätt sötma.

Om du inte hittar dessa på Systembolaget så kan du be personalen hjälpa dig hitta något liknande.

Recept från