Surkål

Kålen kan förvaras i kylen ca 2 veckor.

1. Häll filmjölken i ett kaffefilter och låt den rinna av minst 2 timmar. Ta vara på vasslan (färskosten kan användas till pålägg).
2. Hyvla kålen fint med osthyvel eller hacka den i matberedare. Börja med att lägga ett tjockt lager riven kål i en glasburk med höga kanter eller en bunke av hårdplast och packa den hårt.
3. Strö på grovsalt och kummin, blanda med kålen och stöt med en potatisstöt eller träklubba tills den mjuknar och börjar safta sig.
4. Häll över vasslan från filmjölken. Fyll på med resten av kålen, packa hårt och stöt igen tills saften täcker kålen.
5. Lägg på ett fat som tyngd och täck med lock. Låt stå i rumstemperatur 3–4 dygn. Skala och grovriv moroten och blanda ner i kålen. Häll upp kålen i burkar och förvara i kylskåp.

Recept från