Surdegspannkakor

Recept på surdegspannkakor. Pannkakorna är av lite tjockare, amerikansk typ. Surdegen ger dem mer smak och fluffigare konsistens.

3 dygn + 45 minuter

Gör så här:

  1. Surdeg: Värm 1 1/2 dl vatten till 37°. Blanda vatten och 1 1/2 dl mjöl i en stor burk. Riv äpplet grovt, vänd ner det i smeten och sätt på ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. 
  2. Värm 1 1/2 dl vatten till 37°. ”Mata” degen med vatten och 1 1/2 dl mjöl. Låt stå ytterligare 1 dygn. 
  3. Upprepa ytterligare en gång och låt stå 1 dygn till. Sedan är surdegen färdig att använda till pannkakor. Spara resten av surdegen i kylen och mata den med några matskedar ljummet vatten och mjöl i veckan. Det är svårt att göra en mindre sats.
  4. Björnbärssylt: Lägg bären i en ka-strull och koka upp. Rör om, tillsätt sockret. Koka 2–3 min, tills sockret smält och det kokat ihop lite men bären fortfarande är lite spänstiga. Låt kallna. 
  5. Pannkakor: Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Smält 2 msk smör och blanda med mjölk och ägg. Vispa ner mjölkblandningen, gräddfil och surdeg i mjölblandningen. Låt smeten stå svalt att svälla 10–15 min. 
  6. Värm en stekpanna och lägg i smör. Häll i 1 dl av smeten och stek pannkakorna gyllenbruna på medelvärme på båda sidor i omgångar.
  7. Servera pannkakorna med björnbärssylt, lättvispad grädde och lönnsirap.

 

Recept från