Surdegspannkakor

Recept på surdegspannkakor. Pannkakorna är av lite tjockare, amerikansk typ. Surdegen ger dem mer smak och fluffigare konsistens.

3 dygn + 45 minuter

Recept: Surdegspannkakor

Gör först surdegen:

  1. Värm 1 1/2 dl vatten till 37°.
  2. Blanda vatten och 1 1/2 dl mjöl i en stor burk.
  3. Riv äpplet grovt, vänd ner det i smeten och sätt på ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. 
  4. Värm 1 1/2 dl vatten till 37°. ”Mata” degen med vatten och 1 1/2 dl mjöl. Låt stå ytterligare 1 dygn. 
  5. Upprepa ytterligare en gång och låt stå 1 dygn till. Sedan är surdegen färdig att använda till pannkakor. Spara resten av surdegen i kylen och mata den med några matskedar ljummet vatten och mjöl i veckan. Det är svårt att göra en mindre sats.

Pannkakor:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
  2. Smält 2 msk smör och blanda med mjölk och ägg.
  3. Vispa ner mjölkblandningen, gräddfil och surdeg i mjölblandningen. Låt smeten stå svalt att svälla 10–15 min. 
  4. Värm en stekpanna och lägg i smör. Häll i 1 dl av smeten och stek pannkakorna gyllenbruna på medelvärme på båda sidor i omgångar. 

 

 

Servera pannkakorna med björnbärssylt, lättvispad grädde och lönnsirap.

 

Björnbärssylt:

  1. Lägg bären i en kastrull och koka upp.
  2. Rör om, tillsätt sockret. Koka 2–3 min, tills sockret smält och det kokat ihop lite men bären fortfarande är lite spänstiga.
  3. Låt kallna.

Recept från