Surdegsbröd

Surdeg och fullkorn sänker GI.

Du behöver också: 2 ugnssäkra formar att baka i. 

Surdegsbröd Receptbild - Allt om Mat
Lena Holmsäter

Surdegsbröd

Ingredienser 2 bröd

Surdeg
5 dl vatten (37 grader)
10 dl fullkornsråg, mjöl
Matning
3 dl kallt vatten
3 dl mer fullkornsråg
Bröddeg
1 msk salt
10 g jäst
3 dl 37-gradigt vatten
6,5 dl fullkornsråg igen

Dag 1:
1. Lägg 10 dl mjöl i en bunke och värm upp vattnet till 37 grader. Slå vattnet
över mjölet och vispa kraftigt.
2. Låt surdegen stå på varm plats över natten eller upp till tre dygn. Pröva dig
fram till hur lång tid det tar just för din surdeg.
Dag 2:
1. "Mata" degen med kallt vatten och mjöl. Blanda noga. Vill du fortsätta att
baka surdegsbröd, ta nu undan cirka 1 dl deg till ny surdeg.
Dag 3:
1. Värm upp vattnet till 37 grader. Lös jästen i lite av vattnet. Blanda ner
resten av mjölet, vattnet och jästspadet samt salt och kummin i degen. Blanda
noga. Degen ska vara kladdig.
2. Sleva upp degen i två oljade och mjölade brödformar på 1 1/2 liter. Låt jäsa
i 1 1/2 timme.
3. Värm ugnen till 175 grader och låt brödet fortsätta att jäsa medan ugnen blir
varm. Grädda sedan bröden i 45-50 minuter. Limporna ska bli tunga och kompakta
och spricka på ytan.
Tips: Att baka surdegsbröd handlar mycket om känsla och mindre om exakta mått.
Surdegen ska jäsa allt mellan över en natt och upp till tre dygn. När degen
luktar friskt och syrligt är den klar att användas. Dagen innan du ska baka
ditt bröd ska degen "matas" med mera mjöl. Jästiden blir ganska lång, nästan 2
timmar och brödet ska grädda långsamt, cirka 1 timme. Resultatet är väl värt
att vänta på!

Recept från