Surdegsbröd med råg och chiafrön

Recept på surdegsbröd med chiafrön. Så lyckas med surdegsbröd hemma.

20 min+3 dygn för surdegen+3 timmars jäsning+40 min i ugnen

Surdegsbröd med råg och chiafrön

 

Gör så här:

1. Blanda 1 dl rågmjöl, 3/4 dl vatten och 1 tsk honung i en skål.  Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur 2 dygn.

2. Blanda ner 1/2 dl rågmjöl och 2 msk vatten och låt stå ytterligare 1 dygn.

3. Värm 6 dl vatten till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, 3 msk honung och surdeg. Rör i den hela rågen, chiafrön, 5 1/2 dl rågmjöl och vetemjöl.

4. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt ca 1 1/2 timme.

5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma dem till släta limpor som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare ca 1 1/2 timme.

6. Sätt ugnen på 250 grader. Skär snitt i bröden. Pensla med vatten och strö över chiafrön. Sätt in plåten med bröden i nedre delen av ugnen. Släng in 1 dl vatten i botten på ugnen och sänk ugnsvärmen till 200 grader. Grädda 40–45 min. Låt bröden kallna på galler.

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från